Ötven év a Magyar Pszichológiai Szemle történetéből - Balla Györgyi (Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok, 2021)
A szakmai nyilvánosság szerepét sokáig elsősorban a Magyar Pszichológiai Szemle képviselte Magyarországon. Dolgozatomban a Magyar Pszichológiai Szemle, egyben a lapot kiadó Magyar Pszichológiai Társaság történetét tekintem át 1928-tól, a lap megalakulásától az 1970-es évek végéig. Megvizsgálom, mi volt a Szemle szerepe a magyarországi pszichológia történetében. Ehhez a társadalmi és a politikai viszonyok összefüggéseit is megmutatom. Az eseménytörténetet a szakirodalom mellett a Szemle cikkeire támaszkodva vázolom fel, míg a pszichológiai kutatásokban végbement változásokat a megjelent cikkek kvantitatív elemzésével tárom fel. Felvázolom, hogy a szakmai nyilvánosság színterét biztosító Magyar Pszichológiai Szemlében megjelent munkák mit árulnak el a magyar pszichológia történetéről 1928 és 1947, az indulás és a betiltás évei között, és hogyan alakult a folyóirat története az újraintézményesülés időszakában, 1960-tól az 1970-es évekig végéig.