Élettel való elégedettség egy leánykarban - Dalos Vera Daniella (2017)
A csoportos éneklés számos pozitív hatása közül a kutatók a következőket tartják a legkiemelkedőbbnek: jóllét és relaxáció, légzés és testtartás, társas hatások, lelki hatások, érzelmi hatások, illetve immunrendszeri és szívműködést segítő pozitív hatások. Ezek közül kutatásomban a jóllét összetevőt vizsgálom az élettel való elégedettség mérőeszközén keresztül. Mintámat 44 kórusban éneklő és 44 kórusban nem éneklő 14 és 18 év közötti diáklány alkotja, akiknél mérni kívánom az iskolán kívüli csoportos tevékenységekben való részvételük gyakoriságát, illetve az énekléshez kapcsolható jóllét befolyásoló tényezőit. Főbb eredményeim az mutatják, hogy a kóristák élettel való elégedettsége szignifikánsan magasabb, mint a kórusban nem éneklőké. A kutatás alapot adhat az énekléshez köthető jóllét további elemzéséhez a magyar kóruspopuláción belül, különös tekintettel a csoportos éneklés társas aspektusainak vizsgálatához, mely felderíthetné, hogy a magasabb szubjektív jólléthez a társak jelenléte és interakciói, vagy maga az éneklés járul hozzá nagyobb mértékben.
Keywords: Társadalomtudományok; Pszichológia