Magyar hadifoglyok adatainak orosz-magyar átírása és helyreállítása, és a szabadszöveges adatbázisok tulajdonságai - Sass Bálint; Mittelholcz Iván; Halász Dávid; Lipp Veronika; Kalivoda Ágnes; Magyar számítógépes nyelvészeti konferencia (17.) (2021) (Szeged) (2021)
Ebben a tanulmányban a magyar hadifoglyok adatbázisában lévő tulajdonnevek orosz-magyar átírásának módszerét és tanulságait mutatjuk be. Az adatbázisban a 682000 hadifogoly adatai cirill betűkkel leírva állnak rendelkezésre. Az adatok két körben szenvedtek torzulást: először, amikor az adatokat felvevő szovjet katona hallás utána leírta, majd mikor 60 év múltán szintén orosz anyanyelvűek manuális munkával digitalizálták az anyagot a kézzel írott kartonokról. Esetünkben nem szimpla átírásról van szó, hanem valójában az eredeti magyar szó helyreállításáról. Külön feladatot jelentett a helyeket leíró adatok adatmezőkre bontása. Szabályalapú algoritmusunkban szigorú és laza átírást, valamint közelítő keresést alkalmazunk, az átírást listákkal vetjük össze. Ha egyik módszer sem vezet eredményre, akkor a buta betűről-betűre átírást adjuk vissza. Eredmény: az adatok 77%-ához tudtunk helyes helyreállított alakot rendelni. Megfogalmazunk tanulságot a kézzel készült, korlátozatlan, szabadszöveges adatbázisok szükségszerű következetlenségéről; valamint arról, hogy egyedi adatnál, tanulóadat híján van létjogosultsága a szabályalapú módszereknek.
Keywords: Természettudományok; Számítás- és információtudomány; Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom