Névetimológia és növényhatározó egy 17. századi nászénekben jókívánságok David Spillenberger lőcsei orvos és Susanna Regina Reuther esküvőjére (1659) - Máté Ágnes (Antikvitás és reneszánsz, 2020)
A tanulmány egy különleges versfüzért mutat be, amely a lőcsei orvos és természettudós David Spillenberger és Susanna Regina Reuther 1659-ben tartott esküvőjére készült. A versfüzér egyébként ismeretlen szerzője, Combergius Blumboth a vőlegény vezetéknevének, és a menyasszony két keresztnevének felhasználásával a német, a héber és a latin nyelv segítségével megfejthető névrejtvényeket szőtt művébe, amelyekhez kulcsot is közölt. A kertek jelentőségét méltató gondolatait a szerző Justus Lipsius műveiből vette, míg pontos botanikai adatait Johannes Bauhinus svájci természettudós néhány évvel korában megjelent kézikönyvéből merítette. The essay presents a series of wedding poems originally printed in the collection of Régi Magyarországi Nyomtatványok nr. 2854, dedicated to the wedding of the above-mentioned couple by their otherwise unknown friend, a certain Combergius Blumboth. The author based his poems on the etymology of the German family name of the groom and on that of the two (one Hebrew, one Latin) Christian names of the bride. Blumboth also inserted footnotes in his compositions in order to give a key to his aenigmas. Blumboth borrowed his ideas about the importance and function of gardens from Justus Lipsius. While writing about a species of lily, Corona imperialis, the author also quoted to the letter a famous handbook of botany written by Johannes Bauhinus, which was printed only eight years before the wedding.