A fenntartható fejlődés, a fenntarthatóság értelmezési kérdései a megvalósítás érdekében - Simonyi Péter (Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 2020)
A fenntartható fejlődés, fenntarthatóság kifejezések Magyarországon is közismertek és széleskörűen használják azokat. Az ENSZ által 1987-ben megfogalmazott fenntartható fejlődés eredeti jelentése számos esetben átíródott napjainkra. A cikk célja nem csak az, hogy rövid történeti betekintést nyújtson a fenntarthatóság történelmi előzményeibe, felvillantsa egyes kutatók nézeteit, hanem segítsége tisztázni az ENSZ definíció esszenciáját. Továbbá kísérletet tesz a fenntarthatóság kritériumainak felállítására. Ezek segítségével folyamatok, tevékenységek értékelhetők abból a célból, hogy melyik felel meg ténylegesen a valódi fenntarthatóságnak. Az egyértelmű, hogy paradigmaváltás szükséges, azonban a fenntartható fejlődés gyakorlatba ültetése során új súlyos kérdések jelennek meg. Abstract: Sustainable development (SD), sustainability is well known and commonly used expressions in Hungary, too. Original meaning of SD, defined by UN in 1987, has been overwritten in many cases today. The aim of this paper is not only to give a short description of history of sustainability, to give concise outline of some researchers’ opinion on sustainability but by help of them to clarify the essence of the UN definition. There is an attempt to establish criteria of sustainability. By the help of criteria processes, activities could be assessed which one actually corresponds to the real sustainability. It is evidence that shift paradigm is needed however by putting SD into practice new serious questions appear on the horizon.