Német-magyar nyelvtanulói korpusz Dulko - Kappel Péter (Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, 2020)
Cikkünkben bemutatjuk a Dulko korpuszt, amely magyar anyanyelvű, a németet mint idegen nyelvet tanuló egyetemisták által létrehozott szövegeket tartalmaz. A német-magyar nyelvtanulói korpusz várhatóan 2020-tól szabadon hozzáférhető és (több nyelvtanulói korpuszhoz hasonlóan) az ANNIS keresőrendszerrel (Krause és Zeldes, 2016) online kutatható lesz. A nyelvtanulói szövegek többszintű annotációja a szóalakokon kívül többek között lemmán, szófajokon, metaadatokon (pl. a célnyelv tanulásával töltött időtartam) és hibakategóriákon alapuló lekérdezéseket is lehetővé tesz. A korpusz építése során mind tartalmi, mind korpusztechnológiai szempontból számos innovatív elemet alkalmazunk. Kiemelendő egyrészt az explicit hibajelölés és -kategorizálás, másrészt egy olyan nyílt forráskódú szoftver kifejlesztése, amely (többek között beépített lemmatizálóval és szófaji egyértelműsítővel) megkönnyíti a német nyelvű szövegek annotációját, és a nyelvtanulói korpuszokkal szemben támasztott elvárásokhoz igazodva lehetővé teszi a nyelvi adatok többszintű, transzparens elemzését.