Főnévi események automatikus detektálása függőségi elemző és WordNet alkalmazásával magyar nyelvű szövegeken - Subecz Zoltán; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (13.) (2017) (Szeged) (2017)
A természetes szövegekből történő információkinyerés egyik fontos részterülete a névelemek azonosítása mellett az események detektálása. Szövegekben lévő események detektálása és analizálása fontos szerepet tölt be számos számítógépes nyelvészeti alkalmazásban, mint például a kivonatolás és a válaszkeresés. A szövegekben a legtöbb esemény igékhez kapcsolódik, és az igék általában eseményeket jelölnek. De az igéken kívül lehetnek események más szófajú szavak is pl. főnevek, igenevek stb. Munkánkban a szövegekben megtalálható főnévi események detektálásával foglalkoztunk. Jelen tanulmányunkban bemutatjuk gazdag jellemzőtéren alapuló gépi tanuló megközelítésünket, amely automatikusan képes magyar nyelvű szövegekben főnévi események detektálására függőségi elemző és WordNet alkalmazásával. A jellemzők mellé kiegészítő módszereket is alkalmaztunk, amelyek javították az eredményeket és a futási időt. Algoritmusainkat tesztadatbázisokon kiértékelve versenyképes eredményeket érnek el az eddig bemutatott angol és más nyelvű eredményekkel összehasonlítva.