Statisztika megbízhatósága a nyelvészetben széljegyzetek egy szótárbővítés ürügyén - Naszódi Mátyás; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (11.) (2015) (Szeged) (2015)
Manapság szinte korlátlan mennyiségben lehet természetes nyelvű szövegeket elérni a www jóvoltából. Emiatt a nyelvi kutatásoknál, eszközök fejlesztésénél erősen támaszkodnak nyelvi statisztikákra. A megbízhatóság kérdésével viszont kevesen foglalkoznak, pedig ez kulcskérdése a tömeges adatok felhasználhatóságának. Ez a cikk azzal foglalkozik, milyen jellegű objektív korlátai vannak a statisztikáknak, és hogyan lehet becsülni a megbízhatóságot.