Automatikus morfológiai elemzés a korai Alzheimer-kór felismerésében - Papp Petra Anna; Rácz Anita; Vincze Veronika; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (10.) (2014) (Szeged) (2014)
Cikkünkben Alzheimer-kórral diagnosztizált páciensek és egy egészséges kontrollcsoport beszédátiratának a magyarlanc által automatikus morfológiai elemzésnek alávetett változatait vizsgáljuk azzal a céllal, hogy a betegek nyelvhasználati sajátosságait felmérjük. Bemutatjuk a gépi elemzés kézi annotálással történ korrigálása során talált hibákat és javaslatokat teszünk a lehetséges javítási módokra. Emellett összefüggéseket keresünk a kórban szenvedk és egészséges társaik nyelvi produkciója között acélból, hogy egy, a jöv- ben megvalósuló rendszer keretén belül az esetlegesen érintettek beszédjük alapján felismerhetek legyenek.