Magyar és angol szavak szemantikai hasonlóságának automatikus kiszámítása - Dobó András; Csirik János; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (9.) (2013) (Szeged) (2013)
Szavak szemantikai hasonlóságának vizsgálata számos számítógépes nyelvészeti probléma megoldásában fontos szerepet tölt be. Habár már sok különféle módszer létezik e feladatra, az eredményeken még mindig lehetne javítani. Egy korábbi kutatásunk során olyan módszereket fejlesztettünk ki angol szavak szemantikai hasonlóságának automatikus megállapítására, amelyek nagyméretű statikus korpuszokból kinyert statisztikai információ alapján készítenek bináris vagy numerikus tulajdonságvektorokat a szavakhoz, majd a szavak hasonlóságát vektoraik hasonlóságaként számolják ki. Jelen cikkünkben korábbi módszereink továbbfejlesztett változatát mutatjuk be, melyek a korábbiakhoz képest új vektorhasonlóságokat is felhasználnak, továbbá már alkalmasak magyar szavak közötti szemantikai hasonlóság megállapítására is, mely legjobb tudásunk szerint egyedülálló. Az algoritmusok angol és magyar nyelvű tesztadatbázisokon kiértékelve is versenyképes eredményeket érnek el.