Nyelvtanfejlesztés, implementálás és korpuszépítés a HunGram 2.0 és a HG-1 Treebank legfontosabb jellemzői - Laczkó Tibor; Rákosi György; Tóth Ágoston; Csernyi Gábor; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (9.) (2013) (Szeged) (2013)
Cikkünkben beszámolunk kutatócsoportunk komplex elméleti nyelvészeti és implementációs vállalkozásának eddig elért eredményeiről. A kutatócsoport alapvető célja a magyar nyelv egy lehetséges generatív nyelvészeti modelljének a kidolgozása és ennek a modellnek az implementációja. Az elméleti keret a Lexikai-Funkcionális Grammatika, az implementációs platform a Xerox Linguistic Environment. Ebben a nagyobb ívű nyelvelméleti és nyelvtechnológiai kutatási folyamatban egy fajsúlyos részfeladatot is vállaltunk egy projekt keretében: egy jelentős méretű és sokféle felhasználási lehetőséget biztosító treebank létrehozását. A cikkben röviden jellemezzük az általános megközelítési keretünket, majd bemutatjuk azt, hogy ebbe hogyan ágyazódik bele a treebankes projekt: milyen nyelvelméleti és implementációs kihívásokkal kellett szembenéznünk, és milyen megoldásokat alkalmaztunk. Ezután részletesen tárgyaljuk és szemléltetjük a treebank legfőbb jellemzőit.