Angol nyelvű összetett főnevek értelmezése parafrázisok segítségével - Dobó András; Pulman Stephen G.; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (9.) (2013) (Szeged) (2013)
Az angol nyelvben gyakran használnak összetett főneveket, melyek jelentésének meghatározása számos számítógépes nyelvészeti probléma megoldásának fontos eleme. Egy olyan módszert mutatunk be cikkünkben, mely alkalmas két szóból álló angol nyelvű összetett főnevek értelmezésére parafrázisok segítségével, ahol parafrázisok alatt igéket és elöljárószavakat értünk. Ez a módszer először megfelelő parafrázisokat keres statikus korpuszokban, majd webes kereséseket alkalmaz a helytelen parafrázisok kiszűrésére. A módszerünk által visszaadott parafrázisokat angol anyanyelvű személyekkel értékeltettük ki. Az első, második, illetve harmadik helyen visszaadott parafrázisokra rendre átlagosan 3,1842, 2,7687, illetve 2,5583 pontot adtak az értékelők megfelelősségük alapján (1-től 5-ig terjedő skálán), ami véleményünk szerint biztató eredmény a feladat nehézségét figyelembe véve.