Javában taggelünk - Novák Attila; Orosz György; Indig Balázs; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (8.) (2011) (Szeged) (2011)
A szófaji egyértelmsítés (POS tagging) a számítógépes nyelvfeldolgozás egyik alapfeladata. A feladat megoldására számtalan algoritmus sok különböz programozási nyelven megírt implementációja létezik. Az egyes szövegszavakhoz rendelend morfológiai címkék megállapítása azonban csak az egyik részfeladat, amelyet a szöveg morfológiai annotációjakor el kell végezni: a címkén kívül a szótövet is azonosítani kell. A nem túl gazdag morfológiájú analitikus angol nyelv esetében egy szófaji egyértelmsít és egy egyszer tövesít egymás után kapcsolása elfogadható eredményt ad. A magyarhoz hasonló ragozó nyelvek esetében azonban sokkal jobb eredményt kapunk, ha a szófaji egyértelmsítést és a szót megállapítását egyaránt elvégz morfológiai elemzt tartalmazó integrált eszközt használunk.