A HG-1 treebank a nyelvtanírástól az online konkordanciáig - Tóth Ágoston (Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, 2010)
Kutatócsoportunk a magyar nyelv LFG nyelvtanának kifejlesztését és egy treebank elkészítését tzte ki célul. Az implementált nyelvtani jelenségek vonatkozásában a korpuszt mondattani annotációval látjuk el, majd egy kiválasztott alkorpuszt manuálisan egyértelmsítünk. Ehhez kapcsolódóan olyan eszközt is fejlesztünk, amellyel az alternatív elemzéseket kapó mondatok elemzését grafikus felületen szerkeszthetjük. A korpusz hozzáférhetségének és kereshetségének biztosítására online konkordanciaprogram-alkalmazást fogunk megvalósítani, így lehetvé válik a weben keresztüli keresés tetszleges szóra, szófajra, alaktani jegyre, mindezt igény esetén meghatározott mondattani címkével ellátott összetevre szrve, a kimeneten megfelelen vizualizálva. Jelenleg a korpuszfejlesztési munka tervezési fázisának lezárásáról számolunk be, és áttekintjük a folyamatban lév fejlesztéseket és az elttünk álló feladatokat.