Szintaktikai elemzés szerepe a biológiai eseménykinyerés kulcsszavainak detektálásában - Móra György; Molnár Zsolt; Farkas Richárd; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (6.) (2009) (Szeged) (2009)
Angol nyelv élettudományi cikkekben szerepl biológiai események kulcsszavainak meghatározásához felhasznált hat nyelvi elemzt hasonlítottunk össze. Biológiai esemény a szövegben leírt biológiai tény, folyamat. Az esemény kulcskifejezése az eseményt indukáló szövegrész, argumentumai a szövegben található biológiai entitások, mint például fehérjék, gének. A szövegbl nyert statisztikai és nyelvi jellemzk felhasználásával döntési fa és szupport vektor gépi osztályozókat tanítottunk. A modellek teljesítménye közvetve információval szolgál az adott nyelvi elemz felhasználhatóságáról a kulcsszókinyerési feladaton.