Csehország - a külföldi befektetők országa = Czech Republic - the country of the foreigner investors - Végh Marcell Zoltán (Műhelytanulmányok, 2012)
A 2008-ban kirobbanó válság Csehországot késve érintette, 2009 közepére azonban világossá vált, hogy mennyire ki van téve az ország gazdasága a külső hatásoknak. A felvásárló piacok gyengélkedése beindította a fogyasztást és a termelést visszavető folyamatokat, aminek egyenes következménye volt a megugró munkanélküliség. A válságkezelést nehezítette a törvényhozás gyengesége és az utóbbi évek állandósult költségvetési nehézségei. A cseh jegybank önálló monetáris politikával rendelkezik, az államadósság struktúra is egyedülálló az OECD-országok között, így figyelemre méltó a válságkezelés működési mechanizmusa. A gazdaságpolitikai lépések fókusza a pénzügyi stabilitás megteremtése és a munkaerőpiac dinamizálása. Ezek hatásossága azonban kérdéses, kimenetük a külpiacok fellendülésétől is függ. Sikeres pályára állás esetén, kedvező makro-mutatói révén Csehország folytathatja a felzárkózást a nyugat-európai országokhoz, aminek egyik lépése lehet majd a Monetáris Unió tagság. A válságkezelés eddig eredményesnek mondható, a gazdaság távol került a recessziós veszélyektől. Kérdéses azonban, hogy a jövőben elhúzódó kedvezőtlen hatások sikeresen orvosolhatóak-e majd további gazdaságpolitikai ösztönzés mellett, a fiskális és monetáris fegyelmet megtartva. The crisis of 2008 hit the Czech Republic late, but by mid-2009 it become clear that the economy was deeply vulnerable to external effects. The buying markets' weaknesses have started to deteriorate consumption and production, leading to rapidly rising unemployment. Government failures and recent years’ constant fiscal instability have challenged the efficacy of crisis management. At the same time, the Czech National Bank has executed an independent monetary policy and the structure of public debt is also unique among the OECD countries so crisis management deserves attention. Measures of the economic policy have targeted fiscal stability and the dynamization of the labour market. Still, the success is uncertain because it is strongly influenced by the behaviour of the neighbouring markets. In case of a positive economic scenario, the country can further converge to the Western European economies due to favourable macro-level indices, possibly resulting in joining the Monetary Union. The crisis management measures have proven efficient insofar and the economy has avoided the threat of a deep recession, but the question whether the unfavourable long-term effects of the global crisis can be cured by economic policy incentives while keeping monetary and fiscal discipline, remains open.