A pénz- és tőkepiaci válság hatása a kelet-közép-európai monetáris politika mozgásterére = The monetary autonomy of East-Central European countries - Kiss Gábor Dávid (2012)
Munkám célja megvizsgálni, mennyiben befolyásolják az eurózóna kötvénypiaci hozamainak és devizájának napi változásai, valamint az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikai lépései a cseh, magyar és lengyel kötvénypiaci hozamok és devizák napi változását 2002 és 2011 között. A vizsgált tőke és pénzpiacok hatékonyságának elvetését követően, az egyes piacpárokra dinamikus feltételes korrelációt illesztünk. Ezek szignifikáns különbözőségét az eurózóna indikátorainak extrém és normál mértékű napi elmozdulásai mentén vizsgáljuk. Adott elmozdulás extrémitását a tapasztalati elmozdulásnak a rávetített elméleti normál eloszlás alól történő "kilógása" mentén értelmezzük. Bár a kelet-közép-európai országok monetáris politikájának célfüggvénye nagyrészt követi az Európai Központi Bankét, az eltérő fundamentális jellemzőik nyomán, az extrém napokon fellépő kollektív cselekvések a kockázati felár növekedésével jártak. Mindez azt jelenti, hogy az euró-zónában bekövetkező változások közül a kedvezőtlenek sokkal inkább sújtották a kelet-közép-európai piacokat, miközben az EKB likviditásbővítő lépései nem feltétlenül gyűrűztek be. This study aims to analyze the euro-zone’s daily bond and currency benchmark’s impact on their Czech, Hungarian and Polish counterparts between 2002 and 2010 as well as the impact of monetary policy changes by the European Central Bank. The analyzed capital markets are not fit to the rules of efficient market hypothesis, but we were able to fit a dynamic conditional correlation on them. The analyzed market’s daily changes were extreme, when they laid out of the fitted theoretical distribution. Contagion and divergence was defined according to the set of extreme-normal days by searching for significant differences between market correlations. Despite the East-Central European countries follow an EKB-compatible monetary policy, their fundamental differences resulted increased risk premium under extreme days. This means larger losses under unfavorable events, while EKB’s monetary expansion has poor impact on them.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok