A közelség alakváltozásai a tudásalapú helyi gazdaságfejlesztésben - Lengyel Imre (2008)
A tudásalapú gazdaságról folyó vizsgálatok sokasága az innovációs folyamatok „kettősségéről" ad számot. Egyrészt felértékelődött az agglomerációs gazdaságok szerepe, a tudásteremtő tevékenységgel foglalkozó vállalkozások, intézmények térben koncentrálódnak, főleg a nagyvárosokban, hogy kihasználják a közelségből származó előnyöket. Másrészt szerteágazó hálózatok alakulnak ki a különböző országokban, földrészeken működő innovatív intézetek, vállalatok között, amely együttműködések a nagy távolság ellenére is sikeresek. Mindezen megfigyelések arra utalnak, hogy pontosítanunk kell a távolság és közelség gazdasági szerepéről vallott ismereteinket a változó globalizációs feltételekhez igazítva. Tanulmányomban áttekintem a távolság/közelség szerepének főbb jellemzőit az innovatív tevékenységeken alapuló együttműködések kialakulásában és fenntartásában. A hagyományos felfogások rövid ismertetése után a tudásalapú gazdaságban megfigyelhető közelség eltérő típusait elemzem. Részletesebben foglalkozok az infokommunikációs technológiák hatására formálódó szervezett közelség, illetve kapcsolati tér/közelség kérdéskörével. Részletesen kitérek a lokális innovatív miliő főbb jellemzőire, amelyeket a tudásalapú helyi gazdaságfejlesztés során itthon is célszerű figyelembe venni. Present debates and analyses on the knowledge-based economy revealed the dual nature of innovation processes. On the one hand, the role of agglomeration economies has increased; knowledge producing companies and institutions form spatial concentrations mainly in metropolises in order to utilize the advantages of proximity. On the other hand, far-branching networks emerge among innovative companies and institutions of different countries and continents, which co-operations are successful in spite of the great geographical distances. These observations suggest that we should reconsider our knowledge on the economic role of distance and proximity in order to reflect to the changing global circumstances. In present paper I survey the role of distance and proximity in forming and sustaining the innovation-based co-operations. After briefly outlining the conventional approaches I analyse the different forms of proximity characteristic to the knowledge-based economy. I put special emphasis on the organized proximity shaped by the info-communication technologies, and the problem of relational space / proximity. I touch upon the main characteristics of local innovative milieu in detail, which should be worth-while to consider in the Hungarian knowledge-based local economic development as well.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok