Zöldségalapú probiotikus készítmények egészségvédő komponenseinek vizsgálata
Napjainkban a funkcionális élelmiszer kifejezés egyre nagyobb teret hódít, azonban szervezetünk számára szükséges probiotikumok bevitele nem minden ember számára történhet azonos úton. Azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejcukor érzékenységgel élnek együtt, a tej alapú probiotikus készítm...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Testületi szerző: | |
Dokumentumtípus: | Könyv része |
Megjelent: |
2017
|
Sorozat: | Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
23 |
Kulcsszavak: | Egészséges életmód, Analitikai kémia |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/56256 |
Tartalmi kivonat: | Napjainkban a funkcionális élelmiszer kifejezés egyre nagyobb teret hódít, azonban szervezetünk számára szükséges probiotikumok bevitele nem minden ember számára történhet azonos úton. Azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejcukor érzékenységgel élnek együtt, a tej alapú probiotikus készítmények fogyasztása nem egy járható út, így számukra alternatív megoldást kell biztosítani. Kísérletünk során három kereskedelmi forgalomban kapható zöldséglevet (paradicsomlé, sárgarépalé, céklalé) vizsgáltunk, melyek mindegyikét probiotikus Bifidobacterium lactis Bb-12 törzzsel oltottunk be, majd 3 hetes tárolási kísérlet alatt vizsgáltuk az antioxidáns hatású vegyületek mennyiségét három különböző módszerrel. Mértük a polifenol tartalmát (TPC), troloxra vonatkoztatott (TEAC) és vasredukálóképességen alapuló (FRAP) antioxidáns kapacitását. Az eredmények kiértékelése után megállapítható, hogy a vizsgált módszerekkel a legtöbb esetben az antioxidáns hatású összetevőkben nem mutatható ki szignifikáns változás a fermentálást követően, valamint a céklalé kiemelkedően nagy mennyiségű antioxidáns tulajdonságú komponenseket tartalmaz, melyet a fermentálás után kisebb csökkenést mutatva, de továbbra is jelentős mennyiségben őriz meg. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 490-495 |
ISBN: | 978-963-306-563-1 |