Public economics = Közösségi gazdaságtan - Botos Katalin (2002)
A klasszikusok az egyén jólétét várták az önérdeket követő gazdálkodástól, méghozzá minden polgárét, s a kormányzati szerep csak a hagyományos rend, védelem, igazgatás területekre korlátozódott. E nézet tarthatatlanságának világossá válása után megszületett előbb a szociális, majd — a nagy válság után — a gazdasági szférába is beavatkozó állam. A nemzetgazdasági határok fellazulásával rendkívüli mértékben megnehezedett az érdekharmonizáció. A XX. században kialakultak a formák, melyekben az állam biztosította ehhez a kereteket.Az állam alapvető szerepet vállalt abban, hogy a társadalmi béke érdekében a széthúzódott jövedelmi skálát összenyomja, hogy a keletkezett jövedelmek úgy kerüljenek el- és újraelosztásra, hogy a megtermelt termékeknek legyen fogyasztójuk. Napjainkban azonban világméretekben ismétlődik a jövedelemelosztás aránytalanná válása. A globalizáció érdekharmonizációs mechanizmusa még a távol ködében van. Mindez nem csökkentette, hanem növelte a gazdaságpolitika felelősségét, fontosságát. Talán indokolt ezek alapján, hogy a közösségi gazdaságtan kiemelt figyelmet kapjon az elkövetkezendő időszak közgazdasági elemzéseiben.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok