Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata

Absztrakt: A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Eleme...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Horváth Zsuzsanna
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 2017
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 12 No. 3
Kulcsszavak:Durum dara, Búza, Gabonafélék, Színmérés
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/54860
LEADER 02556nab a2200193 i 4500
001 acta54860
005 20210126124049.0
008 180724s2017 hu o 0|| zxx d
022 |a 1788-7593 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a zxx 
100 1 |a Horváth Zsuzsanna 
245 1 0 |a Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Horváth Zsuzsanna 
260 |c 2017 
300 |a 153-160 
490 0 |a Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok  |v 12 No. 3 
520 3 |a Absztrakt: A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Elemeztük továbbá a hamutartalom és a színjellemzők összefüggését. A szín jellemzésére a CIELab színtérben értelmezett L*, a*, b* színkoordinátákat alkalmaztuk. A méréseket Hunter MiniScan színmérő műszerrel végeztük. Megállapítottuk, hogy a színjellemzőket szignifikánsan (p<0,01) befolyásolja a szemcseméret. L* koordináta csökken, a* és b* koordináta, illetve YI sárgasági index nő a szemcseméret növekedésével. Az eredmények azt is mutatták, hogy a hamutartalom és az egyes színjellemzök között szignifikáns (p<0,05) lineáris kapcsolat van. Abstract: One of the quality features of semolina made of durum wheat is its colour because pasta is made from it without adding any eggs. In the course of my research I studied how the size of grains influences the colour features and cinder content of instrumentally measured milling products made of durum wheat. I also analysed the relation between cinder content and colour features. For describing the colour, I used the L*, a*, b* colour coordinates defined in CIELab colour space. I used Hunter MiniScan colour measurement spectophotometer. I established that colour features are significantly influenced (p<0.01) by the size of grains. L* coordinate decreases while a* and b* coordinates and YI yellowness index increase as the size of grains changes bigger. Results also have shown that the ash content and the set of colour features have a significant (p<0.05) linear relation. 
695 |a Durum dara, Búza, Gabonafélék, Színmérés 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/54860/1/jelenkori_012_003_153-160.pdf  |z Dokumentum-elérés