Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata
Absztrakt: A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Eleme...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
2017
|
Sorozat: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
12 No. 3 |
Kulcsszavak: | Durum dara, Búza, Gabonafélék, Színmérés |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/54860 |
LEADER | 02556nab a2200193 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta54860 | ||
005 | 20210126124049.0 | ||
008 | 180724s2017 hu o 0|| zxx d | ||
022 | |a 1788-7593 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a zxx | ||
100 | 1 | |a Horváth Zsuzsanna | |
245 | 1 | 0 | |a Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata |h [elektronikus dokumentum] / |c Horváth Zsuzsanna |
260 | |c 2017 | ||
300 | |a 153-160 | ||
490 | 0 | |a Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |v 12 No. 3 | |
520 | 3 | |a Absztrakt: A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Elemeztük továbbá a hamutartalom és a színjellemzők összefüggését. A szín jellemzésére a CIELab színtérben értelmezett L*, a*, b* színkoordinátákat alkalmaztuk. A méréseket Hunter MiniScan színmérő műszerrel végeztük. Megállapítottuk, hogy a színjellemzőket szignifikánsan (p<0,01) befolyásolja a szemcseméret. L* koordináta csökken, a* és b* koordináta, illetve YI sárgasági index nő a szemcseméret növekedésével. Az eredmények azt is mutatták, hogy a hamutartalom és az egyes színjellemzök között szignifikáns (p<0,05) lineáris kapcsolat van. Abstract: One of the quality features of semolina made of durum wheat is its colour because pasta is made from it without adding any eggs. In the course of my research I studied how the size of grains influences the colour features and cinder content of instrumentally measured milling products made of durum wheat. I also analysed the relation between cinder content and colour features. For describing the colour, I used the L*, a*, b* colour coordinates defined in CIELab colour space. I used Hunter MiniScan colour measurement spectophotometer. I established that colour features are significantly influenced (p<0.01) by the size of grains. L* coordinate decreases while a* and b* coordinates and YI yellowness index increase as the size of grains changes bigger. Results also have shown that the ash content and the set of colour features have a significant (p<0.05) linear relation. | |
695 | |a Durum dara, Búza, Gabonafélék, Színmérés | ||
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/54860/1/jelenkori_012_003_153-160.pdf |z Dokumentum-elérés |