Megoldhatja-e a segélyezés a gyógyszerhez jutást a fejlődő országokban? - Szpisják Nóra; Udvari Beáta (2017)
A XXI. század globális kihívásai közé tartozik a fejlődő országok elmaradottsága, a szegénység, a járványok elleni küzdelem. A fejlődő országokban (különösen a fekete-afrikai régióban) az egészségügyi járványok komoly társadalmi-gazdasági hatással járnak, és könnyen világméretű járvánnyá válhatnak. Ugyanakkor a világ népességének körülbelül egyharmada nem jut hozzá az alapvető gyógyszerekhez, és ez igazán a fejlődő országokban élők számára kihívás. Az ezredforduló óta több nemzetközi kezdeményezés is született ezen probléma orvoslására, így felmerül a kérdés: vajon a nemzetközi összefogás hogyan jelent még és milyen eredményeket ért el? Kutatásunk során azt vizsgáljuk, hogy a nemzetközi fejlesztési segélyezésben a gyógyszerhez jutás milyen szerepet tölt be. Ennek érdekében a hivatalos fejlesztési támogatások mellett kitérünk az innovatív fejlesztésfinanszírozási eszközökre is, melyek közül az előzetes piaci kötelezettségvállalás (Advance Market Commitment, AMC) eszközét elemezzük. Vizsgálataink alapján arra jutottunk, hogy külön-külön eddig egyik eszköz sem tudott jelentős eredményt elérni, együttes működésük azonban eredményes lehet. Global challenges of the 21st century include economic underdevelopment, poverty and fight against epidemics in developing countries. Epidemics have a serious socio-economic impact in developing countries (especially in the subSaharan-African region) and they can easily become global. However, about onethird of the world’s population lacks access to essential medicines; it is a real challenge for people living in developing countries. Since the millennium, numerous international initiatives have been launched to solve this problem so the question arises: how has international cooperation appeared and what results has it achieved? In our research, we examine the role of access to medicines in international development cooperation. We examine, besides official development assistance, the instruments of innovative financing for development, focusing on the Advance Market Commitment (AMC). Based on our analysis we find that, on their own, none of the examined instruments was able to achieve significant results so far; however, operating together can be more effective.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok