A tudásátadás vizsgálata egy családi vállalkozásban grounded theory módszerrel - Málovics Éva (SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei, 2017)
Tanulmányunk egy családi vállalkozás esetpéldáján keresztül mutatja be a generációk közötti tudásátadást. A rendszerváltás idején létrejött vállalkozások számára az utódlás ezekben az években válik életbevágó kérdéssé. A vállalatok túlélése úgy biztosítható, ha az alapítók átadják mindazt az explicit és tacit tudást, ami a vezetéshez szükséges. A tudás fogalmát Polányira alapozva mutatjuk be, mert a hozzá köthető tacit tudásnak fontos szerepe van ebben a folyamatban. Vizsgálatunkat grounded theory módszerrel végeztük, amelynek segítségével az interjúkban azonosított kategóriáknak és fogalmaknak végül olyan hálózata alakult ki, amely jól illeszkedik Nonaka és Takeuchi tudáskonverziós modelljéhez is. Véleményünk szerint a tudásátadás kulcskategóriája a családi vállalkozásokban a családiság, ami a szocializáció, a kooperáció, az informális kommunikáció és a stewardship kategóriáin keresztül mutatkozik meg. This is a case study of a family business showing knowledge transfer from the founding generation to the next one. Succession becomes important nowadays for businesses that were founded in the years of the latest political transition (1989– 1990) in Hungary. The transfer of the explicit and tacit knowledge of the founders is needed for the survival of the firms. We apply the knowledge concept of Polányi for his description of tacit knowledge, which is very important in family business succession. We apply the grounded theory method and we create a network of categories and concepts that fits well to the Nonaka and Takeuchi SECI model. We think that the key category for knowledge transfer is familiness appearing through socialisation, cooperation, informal communication and stewardship.