Vállalati kontrolling módszerek alkalmazási modellje az állam működésének értékelésében - Kárpáti József (SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei, 2013)
Az, hogy hogyan működik az állam, nagyon sok tekintetben gazdaságilag, társadalmi szempontból, és nem utolsó sorban menedzsment szempontból is sokat számít. A nehézséget a gazdaságilag mérhető folyamatokon túli mérés problematikája adja. Érdemes átfogóan megfigyelnünk, hogy a felhasznált javak jól kerültek-e igénybe vételre és ezeken keresztül az állam ellátja-e ezen „aktív” szerepét. Tanulmányomban egy komplex modell megalkotásának két szintjét mutatom be. Intézményi szinten egy kontrolling körfolyamat kialakításának segítségével ábrázolom mindazokat a tényezőket és feladatokat, melyeket egy – az államszervezet részeként működő – intézménynek figyelembe kell vennie és a hasznos működés érdekében célszerű lehet alkalmaznia. Megkísérelek másrészt egy magas aggregáltsági szintű indikátorkészleten keresztül teljesebb áttekintést adni az államszervezet működésének hatékonysági, eredményességi, célszerűségi szempontjainak egy lehetséges értékelési módjáról. A modell mindkét szintjén korszerű vállalatirányítási módszerek megfelelő adaptációi jelennek meg. The performance of a “good” government should be examined in a very complex way. In my opinion this achievement can be reached first of all by the use of up-todate controlling (management control) practices in public organizations. My article introduces the brief history of this idea in the 20th century then describes basic operational differences of the public and competitive sector. The article shows the elements of the “3E” model in public administration, emphasizing the importance of strategy creation and strategic planning in the controlling circle process. After the further description of the organizational controlling model for public institutions, on macro level I introduce a complex set of possible indicators and a framework for their usage in the overall judgment of state performance.