A közszállítási szolgáltatási minőségkoncepció szabványháttere - Rixer Attila (2009)
A közlekedési közszolgáltatások, azaz közszállítási szolgáltatások a társadalmi közjavak jelentős életszínvonal-formáló csoportja. Általános társadalmi elvárás ezért a hazai közszállítási szolgáltatások megfelelő minőség színvonalon történő előállítása és rendelkezésre bocsátása. Ehhez jó alapot adhatnak az ún. legjobb gyakorlatok alapján összeállított, általánosított tematikus szabványok. A vonatkozó szabványháttér feltárása alapján bizonyított, hogy megfelelő követelményi, külön követelményi, irányelvi, ajánlási és útmutatási általános, ágazati és közlekedési szabvány, műszaki jelentés, útmutató áll már rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő szolgáltatásminőség-irányítási rendszer és szolgáltatásminőség-koncepció legyen kialakítható a hazai közszállítási szolgáltatóvállalatoknál. Public traffic services namely public transport services play a significant role in creating living standards of social goods. Hence meeting highest possible demands of general social expectations of a suitable quality performance and the availability of this particular service is crucial. To generalise thematic standards collected on the bases of the so called best practices may provide a good base to start from. Several pieces of relevant information resources are available - such as requirements, separate requirements, guidelines, general recommendations and guidance, sector and transport standards, technical report and technical guidance - as a result of exploitation of the relevant standard background. The available standard information provides satisfactory background to elaborate a suitable service quality management system and a service quality concept of the domestic public transport service companies.
Keywords: Társadalomtudományok; Társadalom- és gazdaságföldrajz