Pénzügyi szolgáltatások az éghajlatváltozás tükrében elérhető kockázatmenedzselési eszközök - Csapi Vivien; Fojtik János (2009)
Az éghajlatváltozás a valaha létezen legnagyobb és a legkiterjedtebb piaci kudarc, napjaink meghatározó kockázati tényezője. Bár a lehetséges következményeit senki sem tudja előre jelezni teljes bizonyossággal, mára elég sokat tudunk ahhoz, hogy megállapítsuk: A klímaváltozásból eredő kockázat egy iparáganként, földrajzi területenként eltérő, kiszámíthatatlan jelenség. A vállalkozásokat, a hosszú távú befektetéseket és technológiai változásokat fenyegető bizonytalanság mielőbbi csökkentését célzó intézkedésekre van szükség. A pénzügyi szolgáltató szférának kettős felelőssége van ebben. Egyrészt fel kell készülnie arra, hogy a klímaváltozás negatív hatást gyakorol a saját pénzügyi üzletmenetre és az ügyfeleire; másrészt jelentősen csökkentetni tudja a z éghajlatváltozásból eredő kockázatot megfelelő termékek és szolgáltatások kifejlesztésével és bevezetésével, elősegítve az alacsony üvegházgáz (elsősorban szén-dioxid) kibocsátású gazdaság létrejöttét. Tanulmányunkban áttekintjük azokat a speciális fenyegetéseket és lehetőségeket, melyekkel a pénzügyi szolgáltató szektornak szembe kell néznie az éghajlatváltozás kapcsán, koncentrálva a korai cselekvés sikeres példáira; bemutatva, hogyan vált a szén-dioxid napjaink meghatározó értékdeterminánsává. Climate change is the greatest and widest-ranging market failure ever seen, a significant emerging global risk. Although the potential impacts can't be foreseen, we know that much by now, that we can state: Climate change risk is a sometimes hardly recognizable, industry- and geography-wide various, unpredictable phenomena. Early action is needed to provide greater certainty for business, long-term investment and technological change. The financial services industry has a two-fold responsibility in this. On the one hand, it needs to prepare itself for the negative effects that climate change may have on its business and on its customers. On the other hand, it can significantly help mitigate the economic risks and enter the lowcarbon economy by providing appropriate products and services. In our paper we present an overview of the specific threats and opportunities facing the financial services industry, focusing on the succesful examples for the early actions on the issue and proving how carbon became a driver of financial value.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok