Temporal characteristics of air pollutant concentrations in Szeged, Hungary - Kiss Gábor (Acta climatologica, 2005)
Városi környezetben a gazdasági tevékenység és a mindennapi élet a légszennyező anyagok ciklikus időbeli menetét eredményezheti különböző időskálákon. Jelen tanulmány ehhez a megfigyeléshez kíván hozzájárulni a nitrogén-monoxid (NO), a nitrogén-dioxid (NO2), az ózon (O3) és az összes lebegő részecske (TSP = total suspended particulate) koncentrációjának a tanulmányozásával egy közepes méretű közép-európai város, Szeged példáján. A vizsgálathoz az említett légszennyező anyagok 1997-2001 közötti ötéves óránkénti koncentráció adatai állnak rendelkezésre Szeged belvárosának egy főútvonal melletti forgalmas közlekedési csomópontjából. Ezenkívül bemutatjuk a heti ciklusoknak a koncentrációk napi menetére gyakorolt hatását, mely különösen fontos, ha e közlekedési eredetű légszennyező anyagok lehetséges szélsőértékeit keressük. Mivel a légszennyező anyagok évi ciklusa a teljes varianciának csupán egy töredékét magyarázza, továbbá a heti ciklus meglehetősen hasonlóan viselkedik a különböző évszakokban, a dolgozatban a napi percentilis értékek heti változását elemezzük az egész évre. Summary - Economic activities and everyday life may create weekly cycles in concentrations of air pollutants in an urban setting. The present study contributes to this experience on the example of a typical medium-sized town in Central Europe, Szeged, considering the following air pollutants: NO, NO2, O3, Ox and TSP. Five-year data sets of hourly observations (1997-2001) collected near a highway, in a downtown traffic junction are analysed. In addition, the modulating effect of the weekly cycle on the diurnal course of the air pollutants is also demonstrated, which is especially important when we consider the possible extremes of these traffic related air pollutants. Since the annual cycle of the pollutants explains only a minor part of the total variance and, furthermore, the weekly cycle behaves rather similarly in the different seasons, the weekly modulation of the diumal peaks is quantified for the whole year.