Seasonal case studies on the urban temperature cross-section - Sümeghy Zoltán; Unger János (2003)
A kutatás a városi hösziget (UHI) éjszakai dinamikájára összpontosít a vizsgált település, Szeged esetében. A munka célja az UHI fel- és leépülésének tanulmányozása egy kiválasztott városi keresztmetszet mentén úgy, hogy minden évszakból bemutat egy-egy jellegzetes esetet, amelynek sajátosságait a meteorológiai és területhasznosítási paraméterek figyelembevételével magyarázza. Az UHI kiformálódása meglehetősen szabályos volt: a legmagasabb értékek a városközpontban, pár órával napnyugta után tűntek föl. Mindazonáltal megfigyelhető néhány asszimetria az izotermákban, mert azok mindig eltolódnak a keresztmetszet keleti széle felé. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy ez egy sűrűn beépített környék. A nyári éjszaka esetében például a normalizált UHI értékek használata a profilok számos speciális vonását tárta föl. A keleti és a nyugati külvárosokban az UHI nagyságában bekövetkező változásokat a hűvösebb vidéki levegő először ÉNy, majd pedig KÉK felől (a szélirány változásával összhangban) történő beáramlása okozta. Az őszi mérés során észlelt kettős csúcs jelensége csak a szélsebbeségben bekövetkezett átmeneti csökkenéssel magyarázható. Investigations concentrated on the temporal dynamics of the urban heat island (UHI) during the night in Szeged, Hungary. Task includes the revelation of building and re-building of the UHI along an urban crosssection studying example cases by seasons and the explanation of their features using land-use and meteorological parameters. The UHI formations were rather perfect with the highest values in the city centre and a few hours after sunset However, some assimetry occurs in the isotherms because they are always shifted a bit to the eastern edge of the transect. It can be attributed to the influence of the highest built-up density of this neighbourhood. For example in the case of the summer night using normalized UHI values some interesting features in the profiles emerge. Presumably, the changes in the magnitudes of UHI in the western and eastern suburbs are caused by the cooler rural air transport (first from NW then from E-NE) according to the changed wind direction. The phenomena of the two peaks was observed in the course of the fall measurment and it can be explained only by the temporary decrease of the wind speed.
Keywords: Természettudományok; Föld- és kapcsolódó környezettudományok